Laatst heb ik weer een sjaal gehaakt, elke keer als ik weer een sjaal haak neem ik me voor dat dit echt de laatste keer is. Het duurt namelijk zo lang voordat hij af is en het is (in mijn geval) vaak erg saai, toer na toer hetzelfde herhalen. Misschien moet ik de volgende keer een sjaal maken met ingewikkelde patronen.
Deze keer wilde ik een col-sjaal maken met ribbels, waardoor de sjaal eruit ziet alsof hij gebreid is. Zulke col-sjaals zie je momenteel best veel en het leek me ook lekker warm. De sjaal is gehaakt met halve stokjes en die ribbels krijg door niet boven in de steek in te steken, maar in het lusje aan de achterkant van de steek. Daardoor komen de steken dan op het haakwerk te liggen en vormen de ribbels. Voor een uitleg over deze steek klik hier.
Voor mijn col-sjaal heb ik wol (eigenlijk acryl) van de Zeeman gebruikt. Dezelfde kleur als mijn muts, zo heb ik een leuk setje. Ik wilde de sjaal lekker breed maken zodat ik hem ook over mijn hoofd kan trekken als het erg koud is. Op de wol stond naalddikte 4-5, maar zelfs met haaknaald 5 werd de sjaal nog vrij stug, dus ik heb de sjaal met haaknaald 6 gehaakt, zo is hij wat soepeler.
De sjaal wordt in de breedte gehaakt.
Begin met een ketting van 41 lossen, haak deze niet te strak.
Toer 1: begin in de 3e losse van de haaknaald (de eerste 2 lossen vormen het eerste halve stokje), 39 halve stokjes haken. (= 40)
Toer 2: 2 keerlossen, werk keren, 1e halve stokje overslaan (de 2 lossen vormen het eerste halve stokje), 39 halve stokjes in het lusje aan de achterkant van de halve stokjes van de vorige toer. (doordat je het werk elke keer omdraait zitten die lusjes dus aan de voorkant waar je werkt)
Deze toer herhalen totdat de sjaal lang genoeg is. De mijne heb ik 120cm lang gemaakt, daar had ik bijna 2 bollen wol voor nodig. Als de sjaal lang genoeg is, de beide zijkanten met vasten aan elkaar haken, zo krijg je een randje op het haakwerk, dat vormt dus nog een ribbel, zodat het mooi in het patroon past.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten