zaterdag 18 april 2020

Mini mochila's

Een tijdje geleden heb ik kleine buideltjes gehaakt, zodat de ontvanger hier edelsteentjes in kan doen om deze om de hals te dragen. Nu ben ik het laatste jaar ook veel bezig om mochila's te haken, die gekleurde tassen. Daarom leek het me leuk om deze techniek ook toe te passen op de kleine buideltjes.
Het resultaat is erg leuk geworden.


Voor het formaat hier een foto waarbij de haaknaald ernaast ligt. Het zijn kleine zakjes, waar dus edelsteentjes of andere schatten in kunnen. Ook een mooi formaat voor een Barbietas :-)

Om met een patroon te werken heb ik deze tasjes met dun garen gehaakt, geschikt voor haaknaald 1-1,5. Voor de buideltjes hierboven heb ik haaknaald 1,5 gebruikt. De patroontjes heb ik zelf getekend omdat er weinig patronen zijn voor zulke kleine tasjes. Ondanks het dunne garen waren ze slechts 40-48 steken rondom.
De patronen teken ik op papier met kleine ruitjes, 5mmx5mm, elk vakje is 1 steek. Hieronder een voorbeeld.



Start met een magische ring, of met een aantal lossen die je met een halve vaste tot een ring maakt.
Tijdens het haken neem je de draden met de andere 2 kleuren aan de achterkant mee, voor de stevigheid. Verder haak je altijd in de achterste lus, zo komt het patroon beter boven elkaar uit. Mochila's worden in 1 stuk doorgehaakt zonder de toeren te sluiten, je hebt dan ook altijd een overgang in het patroon zitten, dit is vaak even puzzelen hoe je het beste van de ene naar de andere toer kunt doorhaken.

Toer 1: haak 8 vasten in de ring (8)
Toer 2: haak 2 vasten in elke vaste (16)
Toer 3: haak 2 vasten in elke 2e vaste (24)
Toer 4: haak 2 vasten in elke 3e vaste (32)
Toer 5: haak 2 vasten in elke 4e vaste (40)
Toer 6: haak 2 vasten in elke 5e vaste (48)
Kijk bij het meerderen ook naar de hoeveelheid steken van je patroon. 48 steken past bij een patroon waarbij je een herhaling van 6 of 8 steken hebt. Maar bij het patroontje dat hierboven staat heb je een herhaling van 10 steken. Dan maak je het buideltje 40 steken rond, of 50. Dat laatste kun je doen door in de 6e toer 10 meerderingen te maken of door een 7e toer aan de bodem toe te voegen waarin je nog 2 meerderingen maakt.
Natuurlijk kun je de bodem ook groter of kleiner maken, net wat je wilt.

Nu haak je het patroon tot het buideltje hoog genoeg is. Haak dan 1 toer in de hoofdkleur.
Dan maak je een toer met de knoopsgaten, in mijn voorbeeld heb ik 48 steken, ik wil 8 knoopsgaten. Dan haak ik 8x: 4 vasten, 2 vasten alleen over de meeloopdraden, 2 vasten overslaan.
Daarna haak je nog 3-4 toeren voor de rand.

Het koordje heb ik gedraaid van gewoon haakkatoen in een bijpassende kleur. Je kunt ook een koord vlechten, of op een andere manier een koord maken.



Wil je een buideltje in 1 kleur dan kun je deze met gewone haakkatoen, voor haaknaald 2,5-3 haken. Deze worden ook in spiraal gehaakt zonder de toeren te sluiten. Het zwarte buideltje is 24 steken rond en de blauwe is 18 steken rond. Ik heb deze met haaknaald 2 gehaakt, omdat de steken dan iets dichter worden, dat vond ik bij deze buideltjes net iets mooier. Maar dan vallen ze dus ook wat kleiner uit.


Start met een magische ring:
Toer 1: haak 6 vasten in de ring (6)
Toer 2: haak 2 vasten in elke vaste (12)
Toer 3: haak 2 vasten in elke 2e vaste (18)
Toer 4: haak 2 vasten in elke 3e vaste (24)
Toer 5-11: haak 24 vasten.
Toer 12: maak de knoopsgaten, haak 8x: 2 vasten, 1 losse, 2 vasten overslaan.
Toer 13: haak 24 vasten (1 vaste in elke vaste, 1 vaste in de losse van toer 12)
Toer 14-15: haak 24 vasten

Uiteraard is het ook mogelijk om een mini mochila te maken met gewone haakkatoen.
Hieronder een foto met het verschil.


De grote is gemaakt met gewoon haakkatoen en haaknaald 2,5, de kleine met dunne haakkatoen en haaknaald 1. Het patroon is verder hetzelfde.

De grotere buidels zijn ook leuk als schattentasjes, kunnen er meer schatten in :-) Of voor een leuk gehaakt knuffeltje.

maandag 13 april 2020

Kaarsjes voor in de tuin

En tijdje terug heb ik potjes met kaarsen erin gemaakt. Het idee was om deze om te haken met iets leuks, dat is er alleen nooit van gekomen. Nu waren we laatste iets anders aan het freubelen en dat bleek ook erg leuk te zijn op de potjes met kaars.

We maakten namelijk stipjes motieven op zwart geverfde glazen potjes. De potjes had ik van tevoren zwart geveft en de kinderen konden deze versieren. Zo zijn ze even bezig en hebben ze daarna een mooi potje om pennen in te zetten.
De witte achtergrond van de potjes met kaars bleken ook heel mooi te zijn voor deze freubel. De felle kleuren zijn lekker zomers.

Ik heb hier kleine conservenpotjes voor gebruikt, de kleinste maat. Maar een maatje groter kan natuurlijk ook.
Eerst heb ik kaarsen gesmolten in een oud pannetje, de mijne heb ik bij de kringloop gehaald. Ik gebruik voorgeperste kaarsen, hier kun je de lont heel makkelijk uithalen en eventueel hergebruiken in het potje. Zet de lont in het potje, voor de stevigheid kun je een wachinelichtje om de lont heen schuiven zodat deze steviger blijft staan. (haal hier eerst het cupje vanaf en het lontje uit) De lont die bovenaan uitsteekt zet ik klem tussen 2 sateprikkers waar ik plakband omheen geplakt heb zodat ze bij elkaar blijven. Zodra je het kaarsvet in het potje giet wordt de lont namelijk slap.

Giet het gesmolten kaarsvet in het potje en laat het uitharden. Door het uitharden zakt het kaarsvet in, dan krijg je een kuil in de kaars. Daar giet je gewoon nog wat kaarsvet in en dan weer uit laten harden.
Hier heb ik alleen wit kaarstvet gebruikt, maar gekleurd kaarsvet kan natuurlijk ook. Of verschillende kleurtjes, dat geeft ook een heel leuk effect. Je giet dan eerst een laagje van kleur 1, dan wacht je tot dit uitgehard is en giet je een laagje met kleur 2, weer wachten, etc.

Dit is ook heel leuk om te doen in bijvoorbeeld theekopjes. Ook weer bij de kringloop vandaan. Dan heb je een origineel zelfgemaakt cadeautje. Ik heb er alleen geen foto's van gemaakt, maar die zijn er genoeg op het internet :-)

Als het kaarsvet helemaal afgekoeld is kun je de potjes versieren. Neem verschillende kleurtjes verf en spijkers in verschillende maten.
Doop de kop van de spijker in de verf en stempel stipjes motieven op het potje.