Eigenlijk haak ik bijna nooit gebakjes, het is veel lekkerder om een echte cake te bakken dan er eentje te haken. Maar nu kreeg ik de vraag of ik een donut en tompouce wilde maken. En ik moet zeggen dat ook gehaakte gebakjes er erg leuk/lekker uitzien.
Ik kon het niet bij 1 donut en 1 tompouce laten, want toen ik naar patroontjes ging zoeken kwam ik zoveel leuks tegen. Ik kon niet kiezen dus heb ik 4 gebakjes gemaakt, ze zijn niet zo groot dus zo klaar. De moorkop en donut komen van deze website.
Voor de tompouce kon ik niet echt een patroontje vinden dat ik leuk vond, maar ik vond wel een paar foto's van een gehaakte tompouce die ik wel mooi vond. Dus heb ik een tompouce gemaakt aan de hand van die foto's.
Hieronder de beschrijving hoe ik de tompouce gemaakt heb.
Start met lichtbruin, 9 lossen
Rij 1: haak 8v in de lossen (8) keerlosse, keren
Rij 2-19: haak 1v in elke v, keerlosse, keren
Rij 20: haak 1v in elke v
Rij 21: haak een rand vasten om het lapje heen, 19v langs de lange kanten (je maakt elke steek in de ruimte tussen de rijen) en 8 v langs de korte kanten (54)
Rij 22: haak in de voorste lussen van rij 21 halve vasten rondom, hecht af.
Hecht met geel aan in de achterste lussen van rij 21:
Toer 1: 1 v in elke achterste lus van rij 21 (54)
Toer 2-6: 54v
Toer 7: wissel kleur naar licht bruin, haak halve vasten in de voorste lussen van toer 6, hecht af.
Glazuur met roze, haak 20 lossen.
Rij 1: haak 19v in de lossen (19) keerlosse, keren
Rij 2-8: haak 1v in elke v, keerlosse, keren
Rij 9: haak 1v in elke v
Leg het glazuur even opzij, maar hecht nog niet af.
Slagroom, met wit, haak 13 lossen
Rij 1: haak 12v in de lossen (12) keerlosse, keren
Rij 2: haak 12 hst in de voorste lussen van rij 1, keerlosse, keren
Rij 3: haak 12 hst in de achterste lussen van rij 1, losse
Rij 4: haak 12 hst om de vasten van rij 1, hecht af, laat genoeg draad over om de slagroom vast te naaien.
Naai de slagroom op het glazuur.
Ga nu verder met het glazuur, haak een rand vasten rondom het glazuur, waarbij je het gelijk vast haakt aan de rest van de tompouce: 8 v langs de korte kanten (je maakt elke steek in de ruimte tussen de rijen), 19v langs de lange kanten. Steek de haaknaald eerst door de steek in het glazuur en dan door de achterste lus van toer 6, draad omslaan, door beide lussen halen en de vaste afmaken. Vul ondertussen de tompouce op, niet te stevig want dan gaat het gebakje bol staan.
Je kunt ook het glazuur vastnaaien op de tompouce, haak dan een rand vasten rondom, zoals hierboven beschreven, maar dan zonder de rand vast te haken. Hecht af en laat voldoende draad over om het glazuur vast te naaien, vul ondertussen de tompouce op, niet te stevig want dan gaat het gebakje bol staan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten